luni, 30 iulie 2012

Statul de Drept | O cale a prosperităţii democraţiei unei naţiuni

Statul ca formă incipientă era considerat în lumea antică nu ca o valoare supremă, ci ca Valoarea Supremă. Deşi în zilele noastre poate fi sortit uneori eşecului, Statul de Drept este o valoare născută în sânul unei Europe sângerânde.


Noţiunea de Stat de Drept este un concept de sorginte germană (Rechtsstaat) ce presupune limitarea puterii statului pentru a proteja cetăţenii împotriva abuzurilor şi pentru a conferi instituţiilor fundamentale un mediu propice pentru funcţionare în favoarea intereselor şi a apărării regulilor universal acceptate de locuitorii unei ţări. Principiul este strâns legat de conceptul european insular „rule of law”.

Fratele Immanuel Kant este recunoscut ca fiind unul din precursorii a ceea ce astăzi numim Stat de Drept.

Plecând de la principiile fundamentale ale Statului de Drept, separarea puterilor şi delimitarea clară a atribuţiilor instituţiilor fundamentale este esenţială în crearea unui echilibru social, politic şi economic. Existenţa unei societăţi civile puternice şi a transparenţei acţiunilor instituţiilor statului sunt şi acestea parte a sistemului îmbrăţişat de liderii oricărei naţiuni guvernate de Statul de Drept.

Deşi consolidate din punct de vedere democratic, statele europene au derapat uneori de la principiile emanate şi prin Tratatul de la Lisabona al Uniunii Europene.

Mecanismele de coerciţie şi jurisprudenţa eurocrată pot fi uneori mai puţin înţelese din cauza unui factor esenţial în comunicarea din zilele noastre: presa.

Denumită şi a IV-a putere în stat, presa (sub toate formele sale cunoscute astăzi) riscă să-şi piardă virtuţile ce o caracterizau la începutul secolului trecut. Astăzi, imixtiunea şi debilitatea au dus la aproape o capitulare a ziariştilor în faţa celor ce şi-au însuşit instituţiile, personalizându-le şi făcându-le să-şi piardă caracterul de statalitate.

Democraţia aşa cum o cunoaştem noi riscă să devină o specie pe cale de dispariţie dacă Statul de Drept nu va mai fi considerat o cale a prosperităţii democraţiei unei naţiuni.


Material publicat ]n Newsletter-ul nr. 8 al MLFR

Europa Unită aşa cum nu o înţelegem

Nu este uşor să defineşti unitatea unei naţiuni şi cu atât mai puţin a unei lumi, căci aceasta este Europa, o lume ce a dat omenirii democraţia, unitatea, dar şi războiul... Şi acum, la mai bine de o jumătatea de veac de la încheierea celui de-al II-lea Război Mondial, această lume suferă...

Suferă din cauza nesăbuinţei unor politicieni ai unor ţări, suferă din cauza unor birocraţi enclavaţi într-un sistem ce nu mai aparţine Europei de azi, suferă din cauza celor ce se numesc în unele ţări legiuitori.

România Europei de azi nu mai este România unei Europe pe jumătate roşie, nu mai este, din păcate, România interbelică şi nici nu va mai fi vreodată una dintre aceste Românii. România Europei de azi este România tinerilor de azi şi adulţilor de mâine, este România unei Europe în care Libertatea, Egalitatea şi Fraternitatea sunt fundamente de netăgăduit în aplicarea legilor şi în luarea deciziilor.

Noi nu uităm ce spunea Fratele nostru Churchill despre democraţie! De aceea România Europei de azi este România noastră şi aşa ne-o dorim şi pentru cei ce rămân după noi.

România noastră nu mai este dispusă să sufere pentru nesăbuinţele altora dar aceasta stă doar în puterile femeilor şi bărbaţilor liberi, a tinerilor, a celor ce, cu spiritul lor civic, vor reuşi să se manifeste ori de câte ori ordinea lucrurilor şi normalitatea riscă să fie puse în pericol de micile grupuri şi grupări ce doresc a ne reprezenta fără a ţine cont de viitorul promis de această nouă Europă Unită, o Europă Unită pe care nu reuşim să o înţelegem sau să o înţeleagă.


Anca NICOLESCU 33˚
Mare Maestră
MLFR 1922


Material publicat în publicaţia oficială a MLFR în luna iulie.

joi, 19 iulie 2012

Seneca despre adevar...



Cel ce cauta adevarul

risca sa-l gaseasca...


Un mod de a fi...



Fi impecabil în cuvinte,

nu lua nimic ca fiind personal,
nu face supoziţii,
mereu să oferi ce-i mai bun din tine,
şi să fim toţi fericiţi cu cele patru acorduri.



Gala Concert CRĂCIUN PENTRU TOTŢI


Identitatea de viziune asupra fenomenelor sociale a unui important număr de intelectuali a dat naştere Grupului “SOLIDARITATEA CULTURALĂ ROMÂNĂ”, urmat de formarea unei organizaţii non guvernamentale, numită “SOLIDARITATEA CULTURALA PENTRU ROMANIA ARS XXI”.

Obiectivul iniţial al acestei Fundaţii era organizarea unor evenimente artistice si culturale, în scopul atragerii tuturor celor doritori sa îşi exprime solidaritatea activa cu o multitudine de fenomene sociale actuale şi care, din nefericire, lasă indiferenţi tocmai pe aceia ce au un trai îndestulat şi lipsit de griji.

Activitatea Fundaţiei „SOLIDARITATEA CULTURALA ROMANA” (SCR) s-a dezvoltat în doua direcţii principale, ambele orientate spre operele de caritate… Îngrijirea medicală în spitale şi clinici şi Organizarea unor evenimente artistice şi culturale în scopuri caritabile.

Copyright © Anca Nicolescu. All rights reserved.

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP