miercuri, 31 iulie 2013

Îndoiala masonului în căutarea Adevărului



A se îndoi înseamnă a gândi, a-și pune întrebări. Spiritul nu progresează decât punându-și întrebări, și nicidecum atunci când gândind în mod rațional deduce logic rezultatele care nu rezultă din nimic în afara de ele înșele. Raționamentul circular reduce câmpul de investigație și limitează gândirea. Dar dacă a se îndoi înseamnă a gândi, a gândi înseamnă a se descoperi pe sine (conform lui Descartes), dacă a se cunoaște pe sine înseamnă a cunoaște universul și pe Dumnezeu (conform lui Socrate), a se îndoi înseamnă a-și exacerba incapacitatea de a extrage adevărul din Minciună.

În acest sens, îndoiala nu se opune adevăratei cunoașteri (atât cât poate ea exista), ci permite doar liberului arbitru să se manifeste.                                                   

Este unul din motivele pentru care în Franc Masonerie apar mai multe adevăruri în locul adevărului absolut care ar constitui astfel o doctrină și o dogmă. 

Rolul îndoielii constă în faptul ca ea se opună sintezei aparente. Fiind utilizată pentru ca mai apoi să fie evacuată, ea reprezintă o modalitate majoră de a se interoga pe sine, interogare fundamentală a masonului în căutarea adevărului.

Dar a spune "mă indoiesc", înseamnă deja că nu mă mai îndoiesc, iar a fi sigur de îndoiala mea, este oare întotdeauna o certitudine? Iată expresia manifestării jocului limbajului înșelător, al gândirii logice care ne conduce la contradicții, incertidudini , adică la probleme insolubile. Ce putem spune despre ceea ce nu putem spune? Ce înseamnă a vorbi? Arta retoricii ne dă iluzia deținerii puterii de a rezolva acolo unde în realitate numai evidențele sunt spuse.

Logosul, limbajul rațiunii este singura noastră unealtă care ne ajută să progresăm pe calea universalului...speranța sau deșertăciunea în a crede că putem cunoaște realitatea plecând de la singurul și unicul nostru punct de vedere? 

Utopie și idealism sau autosuficiența și iluzia adevărului?


Gala Concert CRĂCIUN PENTRU TOTŢI


Identitatea de viziune asupra fenomenelor sociale a unui important număr de intelectuali a dat naştere Grupului “SOLIDARITATEA CULTURALĂ ROMÂNĂ”, urmat de formarea unei organizaţii non guvernamentale, numită “SOLIDARITATEA CULTURALA PENTRU ROMANIA ARS XXI”.

Obiectivul iniţial al acestei Fundaţii era organizarea unor evenimente artistice si culturale, în scopul atragerii tuturor celor doritori sa îşi exprime solidaritatea activa cu o multitudine de fenomene sociale actuale şi care, din nefericire, lasă indiferenţi tocmai pe aceia ce au un trai îndestulat şi lipsit de griji.

Activitatea Fundaţiei „SOLIDARITATEA CULTURALA ROMANA” (SCR) s-a dezvoltat în doua direcţii principale, ambele orientate spre operele de caritate… Îngrijirea medicală în spitale şi clinici şi Organizarea unor evenimente artistice şi culturale în scopuri caritabile.

Copyright © Anca Nicolescu. All rights reserved.

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP