joi, 20 decembrie 2012

Ne-ar placea să vedem oameni simpli aplicând principiile Masoneriei - Interviu cu Suverana Mare Comandor a Supremului Consiliu Feminin pentru România


Atunci cand vine vorba de masonerie, oricine se gandeste la o societate secreta care conduce lumea. Probabil ca lucrurile nu sunt atat de simple si niciun mason nu va recunoaste misterul care ii inconjoara activitatea.

O definitie oferita de Wikipedia arata ca francmasoneria este un ordin initiatic ai carui membri sunt infratiti prin idealuri comune morale, spirituale si sociale, prin initierea conforma unui ritual comun, prin juramantul depus pe una din cartile sfinte ale marilor religii si, in majoritatea ramificatiilor, de credinta intr-un "Mare Arhitect al Universului". Numarul francmasonilor in lume este de circa zece milioane. 

In Romania, exista aproximativ 10.000 de francmasoni. Femeile initiate in masonerie sunt mentionate inca din 1713, dar primele loji feminine au luat nastere in 1774, in Franta.

In Romania, primele femei initiate sunt mentionate in 1883. Marea Loja Feminina de adoptie Independenta a luat nastere in Regatul Romaniei in 1922. Dupa 22 de ani de activitate, aceasta intra in adormire, din cauza comunistilor.  Dupa 1990 renaste masoneria masculina romaneasca, iar in 2000 a fost reaprinsa Marea Loja Feminina din Romania, cea mai veche masonerie feminina din lume. In prezent, Marea Loja Feminina are 500 de membri si a fost condusa pana in prezent de dr. Anca Nicolescu, care in decembrie 2012 a fost consacrata prima Suverana Mare Comandoare a primului Suprem Consiliu Feminin pentru Romania.

Acest Suprem Consiliu Feminin pentru Romania isi are originea inainte de 1922, cand s-a infiintat primul Capitol feminin din lume. 


Care este, pe scurt, istoria Supremului Consiliu Feminin?

A vorbi despre istoria unui astfel de corp masonic este greu. Aici vorbim despre efortul fiecareia de perfectionare, de eforturile depuse de-a lungul unui deceniu, insa nimic nu se compara cu asteptarea de noua decenii a Marii Loji feminine a Romaniei de a avea propriul Suprem Consiliu Feminin cu care sa colaboreze.
Si cu toate acestea indraznesc sa le reamintesc celor care ne cunosc istoria, dar si profanelor, adica neinitiatelor, ca povestea Supremului Consiliu Feminin incepe inca din perioada interbelica, atunci cand surorile noastre de la acea vreme erau initiate in Lojile de Perfectiune, iar ulterior, in anii '20 au avut propriul Capitol de Grad 18 al Ritului Scotian Antic si Acceptat, primul capitol feminin de RSAA din lume.

Noi, pe 15 decembrie, nu am facut decat sa ducem la implinire visul surorilor noastre care astazi ne vegheaza de la Orientul Etern si care, cu umilinta, credem ca se bucura si ca spiritul lor a fost alaturi de noi in acele momente istorice pentru tara noastra si pentru Ordinul din care facem parte.


Cine este Anca Nicolescu, in propriile sale cuvinte?

Anca Nicolescu a fost una din Marile Maestre ale Marii Loji Feminine a Romaniei, iar acum este prima Suverana Mare Comandoare a primului Suprem Consiliu Feminin pentru Romania. Probabil ca titulatura pompoasa poate speria sau induce in eroare, insa nu sunt nici suverana si nici mare comandoare, nici vorba de asa ceva in acest nou corp masonic in Romania.

Sunt pur si simplu, sau mai bine spus, ma straduiesc a fi, un lider spiritual, insa nu in sens religios, ci in sensul filosofiei masonice. Mi-am asumat sa garantez pentru Ritul Scotian si pentru surorile noastre Constitutiile.

Aceasta noua postura in care ma aflu ma face sa cred si mai mult in dedicatia mea de a avea la baza fiecarei actiuni bunastarea familiei umane; dar atunci cand nu se poate in plan masonic, incerc in plan profan prin intermediul Fundatiei Solidaritatea Culturala Romana Ars XXI.


Calitatea de mason v-a ajutat in cariera? Ce faceti in viata de zi cu zi?

Calitatea de mason nu trebuie sa te ajute decat intr-un singur sens, adica acela de a-ti intelege mai bine faptele inainte de a le savarsi, dar si ca nu tu esti centrul lumii, ci toti cei din jurul tau. A spune ca un mason este altruist este un pleonasm... cel putin din punct de vedere al principiilor care guverneaza masoneria. Ca profesie sunt medic, insa in ziua de astazi nu mai practic medicina.

In schimb ma dedic operelor de caritate si, atunci cand am ocazia, reprezint tara noastra la nivel masonic international. Multi spun ca pentru unii masoneria a devenit o profesie... Gresit! Masoneria este una din multele profesii, ca si diplomatia, in care esti obligat sa-ti reprezinti si aperi tara oriunde te-ai afla, in orice context posibil. Sa nu uitam un lucru: Masonul depune un juramant fata de natiunea sa!


De unde pasiunea pentru masonerie? Ce v-a oferit in plus, fata de ce aveati?

Pasiunea a fost de fapt o gena de familie, un "virus" ce mi-a inoculat valoarea, credinta, filantropia. Totul incepe cu foarte multe decenii in urma, in alte secole in care membri ai familiei mele au fost masoni, in tara si in strainatate.


Ce mi-a oferit in plus masoneria?! Daca va ganditi la ceva financiar nu este cazul, din contra, responsabilitatea mea ca lider, ca mentor a fost in primul rand aceea de a da un exemplu celor din jurul meu, apoi sa aplic filantropia, iar aceasta minunata arta presupune mereu resurse de toate felurile, insa cu precadere resurse financiare. Am fost invatata de mica un lucru: atunci cand ai, dai, atunci cand ai mai mult, dai si mai mult... Aceasta este una din filosofiile mele de viata.




Pentru multa lume, masoneria reprezinta un cult misterios si secret. Pentru dvs, masoneria "se invata sau se traieste"?


As spune ca masoneria ca forma operativa si speculativa exista pur si simplu. Daca acceptam acest lucru si plecam de la acest rationament, putem intelege ca masoneria pentru a fi traita trebuie invatata si pentru a fi invatata trebuie traita. Dace vrei sa accepti ideea ca un mason veritabil este cel care nu traieste momentele speciale alaturi de semenii sai, insa stie multa istorie masonica, atunci conceptul de mason cade.

Noi nu ne dorim neaparat sa avem mai multi membri in lojile masonice, masculine sau feminine, ci ne-ar placea mult mai mult sa vedem oameni simpli, normali, profani care sa aplice principiile masoneriei in viata de zi cu zi.


De ce ar fi masoneria misterioasa?! Pentru simplul fapt ca ne intrebam de unde venim, cine suntem si incotro mergem? Ce om, macar in treacat, nu si-a pus aceasta intrebare? Care este drumul unei femei catre Marea Loja Feminina a Romaniei? Ce trebuie sa faca? Cum trebuie sa faca? Daca nu cunoaste pe nimeni in Marea Loja, care ar fi solutia?

Traiam in secolul al XXI-lea si nu putem da dovada de ipocrizie spunand ca se poate intra doar prin recomandare. Daca-mi aduc bine aminte, chiar fratele nostru Radu Balanescu sau Eugen Chirovici au spus-o la un moment dat, adica faptul ca printr-o simpla cerere de adeziune se poate face primul pas spre masonerie. Restul pasilor, fie ca pleaca de la unul conventional sau neconventional, este acelasi pentru toata lumea.

Masoneria feminina nu este diferita, cel putin in Romania, de cea masculina. Avem aceleasi principii, acelasi ritual etc. De cand MLFR s-a deschis catre societatea romaneasca prin intermediul noilor tehnologii a fost o explozie de cereri si in mod special cereri din partea tinerelor.

In Romania toata lumea spune ca tinerii, in general, sunt pasivi, insa va marturisesc personal ca cel putin tinerele recent intrate in ultimele luni in MLFR au un apetit de cunoastere care surclaseaza orice statistica sociologica. Si nu putem spune ca in MLFR intra doar exceptiile!


Exista membre ale Marii Loji Feminine implicate in politica? Care este rolul lor?

In MLFR nu exista membre implicate in politica, exista surori implicate in toate mediile de lucru. Insa rolul lor, de la secretara unui director la directoarea unei companii multinationale etc, este unul singur: acela de a-si onora organizatia din care face parte, de a-si ajuta surorile la nevoie, fie si doar cu un sfat, si, cel mai important dintre toate, acela de a respecta si aplica legile Romaniei. Un mason, frate sau sora, care nu respecta legile tarii sale, nu este mason prin definitie!


Care este, dupa stiinta dvs, cea mai inalta functie in stat detinuta de un mason, in lume?

Am sa va raspund la aceasta intrebare cu o alta intrebare: care este cea mai inalta functie in stat din lume?!


Exista tensiuni in cadrul diferitelor loji masonice din Romania, unele dintre ele sfarsind la tribunal. De ce credeti? Divergente de opinii? Rivalitati? Interese?

Legea este una pentru toti, fie ei masoni sau profani, femei sau barbati. Nu trebuie sa credem ca masoneria este mai presus de lege. Va reamintesc ca juram pentru respectarea legilor tarii noastre, oricare ar fi aceasta.
Divergentele de opinii, rivalitatile si interesele-mi place a crede ca nu-si au locul in masoneria adevarata, masoneria veritabila a gentilomilor si a doamnelor unei societati civilizate.

Sursa: ziare.com


miercuri, 19 decembrie 2012

Operele Masonilor răsună din nou pe scena Ateneului Român

Diseară vă aştept pentru a închide împreună anul celei de-a 90-a aniversări a Marii Loji Feminine a României. Cu toţii, Fraţi şi Surori, profani şi profane, invitaţi speciali din ţară şi străinătate ne putem bucura de un repertoriu compus din operele Fraţilor Masoni din secolele trecute.


Gala Concert CRĂCIUN PENTRU TOTŢI


Identitatea de viziune asupra fenomenelor sociale a unui important număr de intelectuali a dat naştere Grupului “SOLIDARITATEA CULTURALĂ ROMÂNĂ”, urmat de formarea unei organizaţii non guvernamentale, numită “SOLIDARITATEA CULTURALA PENTRU ROMANIA ARS XXI”.

Obiectivul iniţial al acestei Fundaţii era organizarea unor evenimente artistice si culturale, în scopul atragerii tuturor celor doritori sa îşi exprime solidaritatea activa cu o multitudine de fenomene sociale actuale şi care, din nefericire, lasă indiferenţi tocmai pe aceia ce au un trai îndestulat şi lipsit de griji.

Activitatea Fundaţiei „SOLIDARITATEA CULTURALA ROMANA” (SCR) s-a dezvoltat în doua direcţii principale, ambele orientate spre operele de caritate… Îngrijirea medicală în spitale şi clinici şi Organizarea unor evenimente artistice şi culturale în scopuri caritabile.

Copyright © Anca Nicolescu. All rights reserved.

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP