vineri, 17 decembrie 2010

Discursul Marii Maestre cu ocazia Solstiţiului de Vară 6009

Masoneria Tradiţională a României este moştenitoarea unei istorii şi culturi seculare, iar demersul iniţiatic pe care îl propune este o aventură excepţională ce se sprijină pe progresul intelectual, etic şi spiritual al omului.
Acesta este obiectivul fundamental al iniţierii în M.: L.: Istorice Romanesti, obedienţe ce primesc în sânul lor , dupa caz, bşrbaţi sau femei de orice origine şi de orice credinţă, dar care au în comun pasiunea pentru acest proiect - dezvoltarea omului şi a tuturor facultăţilor sale:
Intelectual, căci masonii vor să progreseze pe drumul cunoaşterii şi al conştiinţei, fără ca acest demers să poată fi asimilat cu o abordare exclusiv filosofică, ştiinţifică sau religioasă, abordări foarte legitime în domeniile respective, dar care implică un alt gen de proiect iniţiatic.
Etic deoarece acest demers este marcat de o voinţă de deschidere către ceilalţi şi care respectă liberul arbitru, o valoare ne-negociabilă, precum şi integritatea fizică, psihică, intelectuală, morală şi spirituală a umanului.
În fine, Spirituală deoarece masonii se prezintă ca deţinătorii unei elevaţii iniţiatice, preocupati de depăşirea dimensiunilor fizice şi biologice ale umanului, marcati de voinţa de a oferi un sens existenţei proprii şi care refuză să se mulţumească cu materialismul dominant al epocii noastre.
Totuşi, tradiţia iniţiatică nu este o utopie ruptă de realitate, o finalitate, sau un obstacol în calea acelei fantasme absolute şi inaccesibile, a perfecţiunii anunţate şi programate. Ea nu este limita unui drum, ci o voinţă continuă de perfecţionare spre mai multă lumină şi inteligenţă umană, lumina raţiunii, a spiritului şi a inimii, care permite tuturor celor care au energie şi voinţă să transforme un destin fortuit într-un proiect voluntar, asumat şi împărtăşit, al cărui ţel final este construirea unei umanităţi atât în sine însuşi şi pentru sine, dar şi cu ceilalţi şi pentru ceilalţi.
Încurajând pe fiecare dintre membrii sai să îşi însuşească uneltele simbolice necesare construirii de sine, Tradiţia iniţiatică ne spune că viaţa nu este o fatalitate sau o aventură a cărui curs nu am şti să-l orientăm, ci că ea poate fi trăită ca o inteligenţă pusă în acţiune, o forţă în mişcare, o exigenţă de realizare de sine, pentru sine şi pentru alţii căci ea este întotdeauna o întâlnire.
Demersul iniţiatic nu este o experienţă de asceză solitară, un Mason nu este un singuratic, ci dimpotrivă, acest demers reprezintă o trăire pe deplin împărtăşită. Sau, mai bine spus, un demers spiritual personal, dar pe care îl conducem împreună. Să fii Francmason înseamnă deci o angajare şi asumare a unui demers de perfecţionare: pentru sine, dar şi pentru alţii şi prin alţii. Un demers ambiţios, ea vrea să îşi asume realitatea aşa cum este, nu pentru a se supune fatalităţii, ci tocmai pentru a refuza această fatalitate şi a demonstra că aventura inteligenţei, a energiei, a voinţei şi a libertăţii umane este o aventură posibilă şi dorită, cu condiţia de a se opri puţin şi asupra chestiunii de a şti dacă acest om, acea femeie, acea umanitate, acea voinţă şi acea libertate pot fi pot fi pe deplin integrate în acest proiect.
Marea Loja Feminina a Romaniei fondata in 1922 izvoraste din Marea Loja Nationala Unita din Romania creata in 1880. Aceste doua Mari Loji reprezinta astazi cel mai important curent spiritualist al Francmasoneriei in Romania. Aceste doua Mari Loji se inscriu in curentul universal care guverneaza 5 milioane de Frati din intreaga lume, animati de acelasi ideal si insufletiti de valorile spirituale mostenite de la constructorii catedralelor.
Ne mandrim ca suntem prima Marea Loja Feminina Independenta din Europa continentala, si prima Mare Loja Feminina de Rit Scotian Antic si Acceptat din lume. Obedienta noastra, care se bucura de autoritatea spirituala a unui Ordin, beneficiaza de o pozitie privilegiata in peisajul masonic romanesc. Acest lucru ne-a condus spre o puternica afirmare a propriei identitati si implicit, la impartasirea si difuzarea valorilor si sperantelor noastre.
Aceasta este calea ce ne conduce spre o mai mare deschidere a noastra in afara Templului, pentru a ne consolida influenta morala si spirituala in societatea romaneasca si de a deveni astfel, o forta de decizie si de actiune.

Gala Concert CRĂCIUN PENTRU TOTŢI


Identitatea de viziune asupra fenomenelor sociale a unui important număr de intelectuali a dat naştere Grupului “SOLIDARITATEA CULTURALĂ ROMÂNĂ”, urmat de formarea unei organizaţii non guvernamentale, numită “SOLIDARITATEA CULTURALA PENTRU ROMANIA ARS XXI”.

Obiectivul iniţial al acestei Fundaţii era organizarea unor evenimente artistice si culturale, în scopul atragerii tuturor celor doritori sa îşi exprime solidaritatea activa cu o multitudine de fenomene sociale actuale şi care, din nefericire, lasă indiferenţi tocmai pe aceia ce au un trai îndestulat şi lipsit de griji.

Activitatea Fundaţiei „SOLIDARITATEA CULTURALA ROMANA” (SCR) s-a dezvoltat în doua direcţii principale, ambele orientate spre operele de caritate… Îngrijirea medicală în spitale şi clinici şi Organizarea unor evenimente artistice şi culturale în scopuri caritabile.

Copyright © Anca Nicolescu. All rights reserved.

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP